Crosstrainer of hometrainer, wat is de beste keuze?

Cardio-apparaten zijn een populaire keuze voor mensen die thuis willen sporten en aan hun conditie willen werken. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en bieden een effectieve manier om aan je gezondheid te werken. De twee meest populaire cardio-apparaten zijn de crosstrainer en de hometrainer. Maar wat is het verschil tussen deze twee apparaten en wat moet je nu kiezen, de crosstrainer of hometrainer? In dit artikel zullen we de crosstrainer en hometrainer vergelijken en kijken welke het beste voor jou is!

Crosstrainer vs. hometrainer overzicht


Soort beweging
Intensiteit
Spiergroepen
Impact op gewrichten
Calorieverbranding
Grootte
Kosten
Trainingsprogramma's
onderhoud
 
crosstrainer of hometrainer
Crosstrainer
Soort beweging
Staand, Langlauf beweging
Intensiteit
Intensief
Spiergroepen
Full body
Impact op gewrichten
Lage impact op gewrichten
Calorieverbranding
500-800 calorieën per uur
Grootte
Aardig groot en lang
Kosten
Tussen de € 500,- en € 1500,-
Trainingsprogramma's
Ja, veel variatie mogelijk
onderhoud
Gemiddeld onderhoud
crosstrainer of hometrainer (1)-min
Hometrainer
Soort beweging
Zittend, fiets beweging
Intensiteit
Matig intensief
Spiergroepen
Alleen benen
Impact op gewrichten
Geen impact op gewrichten
Calorieverbranding
400-600 calorieën per uur
Grootte
Vaak vrij compact
Kosten
Tussen de € 200,- en € 800,-
Trainingsprogramma's
Ja, maar minder variatie mogelijk
onderhoud
Weinig onderhoud

Kort samengevat: dit is de beste keuze

Als je op zoek bent naar een full-body work-out en je wil veel calorieën verbranden, dan is de crosstrainer de beste keuze voor jou. Als je echter een blessure hebt of pijnlijke gewrichten, dan is de hometrainer een betere optie vanwege de lage impact op je gewrichten. Ook als je weinig ruimte in huis hebt is een hometrainer een betere keuze.

Zelf zouden wij voor een crosstrainer kiezen. De voornaamste reden hiervoor is dat een crosstrainer een full body work-out biedt. Met een hometrainer train je alleen je benen.

Uitgebreide toelichting: welke moet je kiezen?

Wat is een crosstrainer?

Een crosstrainer is een cardio-apparaat dat een combinatie van elliptische bewegingen en trappen gebruikt om de spieren te trainen. Het is een low-impact cardio-apparaat, wat betekent dat het weinig druk op de gewrichten uitoefent. Crosstrainers bieden een volledige lichaamstraining en zijn effectief voor het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het verbranden van calorieën.

Voor- en nadelen van een crosstrainer:

Voordelen
 • Lage impact op je gewrichten
 • Full body work-out
 • Goed voor je uithoudingsvermogen
 • Geen saaie beweging in vergelijking met andere cardio apparaten
Nadelen
 • Beperkte variatie in training
 • Meestal vrij groot
 • Meestal vrij duur

Welke spieren worden getraind met een crosstrainer?

De crosstrainer is een full-body work-out en traint verschillende spiergroepen, waaronder:

Benen: quadriceps, hamstrings, kuiten, en bilspieren.
Armen: biceps, triceps, en schouders.
Buikspieren: rectus abdominis, obliques, en transversus abdominis.
crosstrainer of hometrainer

Wat is een hometrainer?

Een hometrainer is een cardio-apparaat dat lijkt op een fiets en is ontworpen om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Het biedt een low-impact work-out en is ideaal voor mensen die willen trainen met minder druk op de gewrichten.

Voor- en nadelen van een hometrainer

Voordelen
 • Lage impact op je gewrichten
 • Goede cardiotraining
 • Relatief goedkoop apparaat
 • Comfortabel zitten
Nadelen
 • Je traint alleen je benen
 • Saaie beweging
 • Minder uitdagend dan andere cardio apparaten

Welke spieren worden getraind met een hometrainer?

Benen: quadriceps, hamstrings, kuiten, en bilspieren.
crosstrainer of hometrainer

Wat is nu het grootste verschil tussen een crosstrainer en een hometrainer?

Het grootste verschil tussen een crosstrainer en een hometrainer is het type beweging dat wordt gemaakt tijdens het trainen. Bij een hometrainer beweeg je voornamelijk je benen op en neer, terwijl je bij een crosstrainer een elliptische beweging maakt waarbij je zowel je benen als je armen gebruikt. Dit zorgt voor een meer complete training van het lichaam.

Een ander verschil is dat crosstrainers doorgaans een hogere intensiteit en calorieverbranding bieden dan hometrainers, omdat je meer spieren gebruikt tijdens het trainen. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die willen afvallen of hun cardiovasculaire conditie willen verbeteren.

Hometrainers zijn over het algemeen wel lichter en compacter dan crosstrainers, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden opgeborgen en vervoerd. Hometrainers zijn ook vaak goedkoper dan crosstrainers en kunnen een goede optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbaar fitnessapparaat voor thuis.

Welk apparaat moet je kiezen om snel af te vallen?

Als je wilt afvallen, kan zowel een crosstrainer als een hometrainer effectief zijn. Beide apparaten kunnen je helpen om calorieën te verbranden en vet te verminderen, zolang je maar regelmatig traint en je dieet aanpast.

Dat gezegd hebbende, kan een crosstrainer een iets betere keuze zijn als je snel wilt afvallen. Dit komt omdat je met een crosstrainer een full body work-out doet. Hierdoor verbrand je meer calorieën en vet tijdens de training.

Bovendien kan een crosstrainer een hogere intensiteit bieden dan een hometrainer, waardoor je sneller resultaten kunt zien. Je kunt bijvoorbeeld de weerstand op de crosstrainer verhogen om de intensiteit van je training te verhogen.

crosstrainer of hometrainer?

Welke apparaat is het meest geschikt voor revalidatie?

Als je wilt revalideren, kan zowel een crosstrainer als een hometrainer nuttig zijn, afhankelijk van je specifieke herstelbehoeften en -doelen.

Over het algemeen wordt een hometrainer vaak aanbevolen voor mensen die revalideren van een blessure of operatie aan de onderste ledematen, zoals de knieën of enkels. Dit komt doordat een hometrainer een lage impact heeft en minder stress uitoefent op de gewrichten dan een crosstrainer.

Wist jij dit?

Wist je dat zowel de crosstrainer en hometrainer zijn uitgevonden door dezelfde persoon, genaamd Royce Gracie. Gracie is een Amerikaanse ingenieur en voormalig professioneel kickbokser, die in de jaren ’80 beide fitnessapparaten heeft ontwikkeld en gepatenteerd. Het idee achter de crosstrainer was om een low-impact cardiovasculair fitnessapparaat te creëren dat de beweging van langlaufen simuleert, terwijl de hometrainer was bedoeld om een fietservaring binnenshuis te bieden.

Welke is het meest geschikt voor thuisgebruik?

De beste optie voor thuisgebruik hangt wederom af van je persoonlijke voorkeuren, fitnessdoelen en fysieke conditie.

Een crosstrainer is een betere keuze als je een full-body workout wilt die meerdere spiergroepen traint en tegelijkertijd calorieën verbrandt. Wel is het zo dat een crosstrainer aardig wat ruimte in beslag neemt in huis. Ook is een crosstrainer over het algemeen duurder.

Een hometrainer is een goede keuze als je op zoek bent naar een low-impact cardio-workout die minder belastend is voor je gewrichten. Ook neemt een hometrainer niet zoveel ruimte in beslag als een crosstrainer. Daarnaast is een hometrainer vaak goedkoper. Een hometrainer is wat dat betreft de betere keuze voor thuisgebruik.

Veelgestelde vragen over crosstrainer of hometrainer

Als we zelf mochten kiezen, waar gaan wij dan voor?

Als redactie zouden wij voor een crosstrainer kiezen. De voornaamste reden hiervoor is dat een crosstrainer een full body work-out biedt. Met een hometrainer train je alleen je benen. Hierbij is het wel zo dat een crosstrainer waarschijnlijk een duurdere aanschaf is en dat het apparaat veel ruimte in beslag neemt thuis. Maar dit zouden wij voor lief nemen gezien de voordelen die een crosstrainer biedt.

Bekijk meerWat vond je van deze post?
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]

Jochem
Jochem

Ik ben Jochem, 25 jaar oud en ik kom uit Losser. Ik heb mijn hele leven al veel gesport en heb tot mijn 16e op voetbal gezeten. Na een langdurige blessure ben ik hiermee gestopt en heb ik me ingeschreven bij de lokale sportschool. Sindsdien doe ik al jarenlang aan krachttraining. Naast deze hobby ben ik afgestudeerd in toegepaste psychologie en vind ik naast fysieke kracht mentale kracht ook erg interessant!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Krachthub.nl
Logo