Is Cola Zero gezond? Dit is wat de wetenschap zegt!

Cola Zero is tegenwoordig een zeer populair drankje onder mensen die een gezondere levensstijl willen aanhouden. Cola Zero is een alternatieve frisdrank voor de normale cola. Maar is Cola Zero gezond of toch ongezond? Het verschil is dat Cola Zero gezoet wordt met kunstmatige zoetstoffen en dat het geen calorieën en suiker bevat. Toch smaakt deze Cola Zero vrijwel hetzelfde als normale cola. Dit klinkt ideaal toch? Toch zijn er ook enkele nadelen te bespeuren bij dit suikervrije drankje. In dit blog bespreken we op basis van wetenschappelijk onderzoek of Cola Zero nu wel of niet gezond is. Lees dus snel verder!

Samenvatting: is Cola Zero gezond?

Cola Zero is ongezond, het bevat geen energie en voedingswaarden en voegt daarom niks toe voor een gezond voedingspatroon. Daarnaast is het niet goed voor je tanden en stimuleert het overconsumptie. Ook bevat Cola Zero kunstmatige zoetstoffen. Ondanks vele wetenschappelijke onderzoeken is overigens nog nooit aangetoond dat deze kunstmatige zoetstoffen kanker veroorzaken.

Wat is Cola Zero?

Cola Zero is een frisdrank die oorspronkelijk is geproduceerd door het bedrijf Coca-Cola, het product werd gelanceerd in 2005. Het is een alternatief voor de normale Coca-Cola die eerder op de markt gebracht was. Cola Zero wordt gezoet met kunstmatige zoetstoffen in plaats van suiker bij de normale Coca-Cola. Deze zoetstoffen bestaan vaak uit aspartaam en acesulfaam-K. Cola Zero is inmiddels overgenomen door nog veel meer andere cola merken. Zo heeft vrijwel elk merk wel een Cola Zero variant.

Voedingswaardetabel Cola Zero

Is Cola Zero gezond
Voedingswaarde Per 100 ml
Energie0.3 kcal
Vetten0 gram
Waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten0 gram
Waarvan suikers0 gram
Eiwitten0 gram
Zout0.02 gram

De voordelen van Cola Zero

Naast enkele nadelen zijn er ook voordelen aan Cola Zero. Hieronder lichten we de belangrijkste voordelen van Cola Zero toe.

Geen calorieën

Het belangrijkste voordeel van Cola Zero is dat het geen calorieën bevat. Hierdoor is deze frisdrank zeer geschikt voor mensen die af willen vallen of voor bepaalde diëten. Het is hierdoor ook een geschikte frisdrank voor mensen die overgewicht hebben, maar toch nog willen genieten van frisdrank.

Minder slecht voor je tanden

Volgens wetenschappelijk onderzoek is Cola Zero in vergelijking met normale cola minder slecht voor je tanden. Dit komt omdat Cola Zero geen suiker bevat wat je tanden aantast.

Bevat geen suiker

Ook dit is een zeer belangrijke factor waarom veel mensen ervoor kiezen om toch Cola Zero te drinken. Je krijgt namelijk niet ineens een bult suiker binnen. Dit maakt het onder andere een goede optie voor mensen die hun bloedsuikerspiegel willen verlagen.

Is Cola Zero gezond

De nadelen van Cola Zero

Hoewel Cola Zero enkele fijne voordelen heeft zijn er ook wat nadelen te bespeuren. Dit zit hem voornamelijk in de kunstmatige zoetstoffen. Hieronder behandelen we de belangrijkste nadelen van Cola Zero.

Het bevat geen energie of voedingswaarden

Cola Zero bevat geen energie of voedingswaarden. Het drinken van deze frisdrank heeft dus letterlijk 0 toegevoegde waarde voor je gezondheid. Cola Zero is dus geen gezonde frisdrank.

Het bevat kunstmatige zoetstoffen

Cola Zero bevat kunstmatige zoetstoffen waaronder aspartaam en acesulfaam-K. Dit zorgt in plaats van suiker voor de zoete smaak van de Cola Zero. Volgens onderzoek zouden er mogelijke gezondheidsrisico’s kleven aan het consumeren van deze kunstmatige zoetstoffen. Zo zou je een verhoogd risico op kanker kunnen hebben. Toch toont het overgrote deel van de wetenschappelijke onderzoeken en fitness boeken aan dit niet concreet aan. Om het verband te leggen tussen gezondheidsrisico’s en het drinken van Cola Zero is dus nog meer onderzoek nodig.

Het stimuleert overconsumptie

Omdat Cola Zero geen suiker en calorieën bevat hebben mensen de neiging om meer Cola Zero te drinken dan wat gebruikelijk is. Hierdoor heb je kans op een hogere bloeddruk en verhoogt het de kans op diabetes type 2.

Het bevat cafeïne

Cola Zero bevat cafeïne, sommige mensen hebben dit niet eens door. Cafeïne houdt je alert en het kan ook voor slaapproblemen zorgen. Nuttig dus niet te veel Cola Zero een paar uur voordat je gaat slapen. Ook is cafeïne voor andere gezondheidsredenen niet geschikt voor iedereen.

Toch nog een beetje schadelijk voor je tanden

Ondanks dat Cola Zero geen suiker bevat is het drinken van deze frisdrank alsnog niet geweldig goed voor je tanden. Cola Zero bevat namelijk fosforzuur. Tijdens een studie waarbij dit zuur op koeien tanden werd getest werd geconcludeerd dat deze stof voor tanderosie zorgt. Toch is dit aanzienlijk minder dan bij het drinken van normale cola met suiker en citroenzuur.

Conclusie

Cola Zero heeft dus zowel voor- als nadelen. Toch zijn er meer nadelen als voordelen te bespeuren voor het drinken van Cola Zero. De belangrijkste reden waarom Cola Zero ongezond is, is omdat het geen toegevoegde waarde heeft aan je dieet. Cola Zero bevat geen energie en voedingswaarde waardoor het niet thuis hoor in een gezond voedingspatroon. Daarnaast is het niet goed voor je tanden en krijg je onnodig veel kunstmatige zoetstoffen binnen. Ondanks vele wetenschappelijke onderzoeken is het nog nooit aangetoond dat deze kunstmatige zoetstoffen kanker veroorzaken.

3 alternatieven voor Cola Zero

Je kunt in plaats van Cola Zero ook andere gezondere drankjes drinken. Hieronder hebben we 3 opties die een beter alternatief zijn voor Cola Zero.


Veelgestelde vragen over Cola Zero

Bekijk ookWat vond je van deze post?
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]

Daniel
Daniel

Ik ben Daniël, 23 jaar oud en ik kom uit Rijssen. Sinds de basisschool was ik altijd al een sportieve jongen die altijd zijn grenzen op wou zoeken. Ik heb vroeger op verschillende sporten gezeten zoals: judo, tennis en atletiek. Sinds mijn 17e ben ik fanatiek bezig in de sportschool, en ik krijg een enorme kick als ik in de spiegel zie dat ik progressie boek. Naast mijn hobby in de gym vind ik online marketing ook erg interessant. Ook verdiep ik me graag in onderwerpen omtrent zelfontwikkeling.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Krachthub.nl
Logo